• Portal Hakkalyakin BoardSON YENi KONULAR
  • Forum Hakkalyakin Board FORUMA GiR
  • Search FORUMDA ARA
  • HelpSUPPORT>
    • Calendar Calendar
    • Members JAMPS Members
    • Forum Team Forum Team
    • Forum Statistics Forum Statistics
  • LinklerLiNK>
    • PIXIZ
    • EZGIF
    • PEXEL
    • PIXABAY
    • BLOGIF
    • FREEPIC
    • OIEDiTOR
    • FOTOBEAR
    • COOLTEXT
Efsane Board
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Unuttum?

Efsane Board > TASAVVUFİ VAAZLAR DİNİ SOHBETLER > KAROGLAN RAŞiT HOCA > Başağaçlı Raşit Hocanın Risaleleri > Salih Aleyhisselam ve Devenin iğnenin Deliğinden Geçip Doğduğu Yer >

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Görünümü
Salih Aleyhisselam ve Devenin iğnenin Deliğinden Geçip Doğduğu Yer
Lion
CO-ADMiN
**
CO-Admin
Yorumları: 9,132
Konuları: 7,945
Rep Puanı: 0
Futbol Takımı: Galatasaray
RasitTunca-4  08-08-2026, 12:54 PM
SALİH ALEYHİSSELAM VE DEVENİN İĞNENİN DELİĞİNDEN GEÇİP DOĞDUĞU YER RİSALESİ (Genişletilmiş ve Düzenlenmiş Versiyon)
Konu: Fedakârlık, Yardım, Salih Aleyhisselam'ın Devesi ve "Deve İğnenin Deliğinden Geçer" Hikmeti
Müellif: Karoglan (Başağaçlı Raşit Tunca)
Derleyen ve Genişleten: [Sizin Adınız]

BİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ - ALİ DAL'IN HİKÂYESİ VE İBRET
Selamun Aleyküm,
Son iki gün içerisinde televizyonlardan duyduğumuz, Fransa'da sıva işçisi olarak çalışan Afyonlu bir kardeşimiz olan Ali Dal'ın hikâyesi yürekleri ısıttı. Kendisi için satın aldığı evi, zor durumda olan Karadenizli bir astsubayın eşine bağışlamış ve bunun üzerine askeriye tarafından çağrılıp ödüllendirilmişti.
Karoglan'ın Duygusu:
"Hem imrendim bu kardeşimize, hem de kıskandım."
Bu duygu, aslında içten bir hayranlığın ve "keşke ben de böyle bir fedakârlık yapabilseydim" düşüncesinin ifadesidir. Ali Dal'ın yaptığı, sıradan bir yardım değil, "Devenin iğnenin deliğinden geçtiği" bir fedakârlık örneğidir. Peki bu ne demek?

İKİNCİ BÖLÜM: MATRIX VE NAKŞİBENDİ TARİKATI - UYANIŞIN BAŞLANGICI
Karoglan, bu hikmeti anlamak için Nakşibendi tarikatındaki deneyimlerini anlatır:
Nakşibendi Yolu:
  • Amaç: İnsanı, dünyanın yanıltıcı "matrix" sisteminden uyandırmak.
  • Benzetme: Tıpkı Matrix filminde Morpheus'un Neo'yu uyandırması gibi, tarikat şeyhi de müridi, dünyanın geçici ve aldatıcı yüzünden uyandırmaya çalışır.
Matrix Sistemi:
"Bazı insanlar bu dünyanın matrix sistemi içinde uyku halindeler. Sanki dünya gerçek, ve her şey bu dünyada, yemek içmek, karı kız, giyinmek kuşanmak, gezmek tozmak çalışmaktan ibaret sanıyorlar."
Tarikatın amacı, insanı bu uykudan uyandırmak, hayatın ötesinde başka bir hayat olduğunu, bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunu fark ettirmektir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: DELİ OLMAK - ARAFTA KALMAK
Karoglan, Viyana'daki Nakşi dergâhında yaşanan çarpıcı bir olayı anlatır:
"Deli Olmadan Veli Olunmaz" Hikmeti:
  • Tarikat şeyhinin uyandırdığı bir sofi, iki âlem arasında kalır. Artık ne tamamen dünyevidir, ne de tamamen uhrevi. Bu durum, arafta kalmak gibidir.
  • Kişi, hangi kurallara göre karar vereceğini bilemez hale gelir. Bu hal, dışarıdan "delilik" gibi görünse de, aslında manevi bir uyanışın sancılarıdır.
Karoglan'ın Gözlemleri:
Dergâhtaki büyükler, bu durumdaki kardeşlerine sahip çıkarlar. Onu Türkiye'ye ailesine göndermek için para toplamaya başlarlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: BİN ŞİLİNG'İN HİKÂYESİ - FEDAKÂRLIK VE RİYA
Karoglan, bu olayda yaşadığı içsel mücadeleyi ve fedakârlığı samimiyetle anlatır:
İçsel Muhasebe:
  • Cüzdanında 1100 Şiling vardır. Herkes 5, 10 Şiling verirken, bu paranın yetersiz olduğunu düşünür.
  • Vicdanından bir ses: "Terki dünya yap, terkediver!" der.
  • 100 Şiling'i kendine ayırır, 1000 Şiling'i hastaya verir.
Önemli Uyarı:
"Bunu riya olsun diye değil, sizler de bu hikmeti öğrenesiniz diye anlatıyorum."
Karoglan, bu fedakârlığı gösteriş için değil, Allah rızası için yaptığını ve bu hikmeti başkalarının da öğrenmesini istediğini vurgular.

BEŞİNCİ BÖLÜM: DEVE İĞNENİN DELİĞİNDEN GEÇTİ - HİKMETİN KEŞFİ
Para, dergâhın vekili Ekrem Abi'ye ulaştığında, Ekrem Abi şu sözü söyler:
"Deve iğnenin deliğinden geçti."
Bu Söz Ne Anlama Gelir?
  1. Salih Aleyhisselam'ın Devesi: Kur'an-ı Kerim'de, Salih Aleyhisselam'ın mucizesi olan deve, Allah'ın bir lütfudur ve O'na karşı gelinmemesi gerektiği konusunda bir uyarıdır. (A'râf Suresi, 73-79)
  2. Deve = Yük: Deve, ağır yüklerin altına giren, zor şartlara dayanıklı bir hayvandır. Burada "deve", başkasının yükünü üstlenmeyi, fedakârlık yapmayı sembolize eder.
  3. İğnenin Deliği: Zorluk, imkânsızlık, dar bir geçit. "Devenin iğne deliğinden geçmesi", imkânsız gibi görünen bir fedakârlığı gerçekleştirmektir.
Karoglan'ın Yorumu: O gün verilen 1000 Şiling, ileride başına gelecek bir olay için Allah'ın sakladığı bir ikramdır.

ALTINCI BÖLÜM: HİKMETİN DÖNÜŞÜ - 1000 ŞİLİNG 10.000 ŞİLİNG OLDU
Karoglan, aynı Morpheus'un Neo'yu uyandırması gibi, Abdülbaki Hazretleri tarafından uyandırılır ve aynı hasta sofi gibi arafta kalır.
Yardımın Geri Dönüşü:
  • Hastalığı ve arafta kalma durumu nedeniyle Türkiye'ye gider, ailesi tarafından hastanelere götürülür.
  • İyileşince Avusturya'ya döner.
  • Yıllar sonra, icradan ev almak için devlet dairesine gittiğinde, Salih isimli bir adamla karşılaşır.
  • Bu Salih, Karoglan'a ihaleye girmemesi karşılığında 10.000 Şiling teklif eder.
Hesaplaşma:
"Ben daha önce hastalanan salih asker sofiye bin şiling vermiştim ya, Salih Aleyhisselam geldi ve benim o bin şilingi geri ödüyor ve benim bin şiling oldu sana 10 bin şiling."
Karoglan, 1000 Şiling yardımı, 10 katı olarak geri alır. Bu, Allah'ın, O'nun yolunda yapılan fedakârlıkları kat kat geri ödeyeceğinin bir delilidir.

YEDİNCİ BÖLÜM: SALİH ALEYHİSSELAM VE YENİDEN DOĞUŞ
Risalenin En Derin Mesajı:
"Salih Aleyhisselam'ın yükünü sen yüklenirsen, deve doğar ve deve cibilliyatında bir çocuğun doğmasına sebep olmuş olursun. Yani Salih Aleyhisselam yeniden dünyaya gelir demektir bu."
Bu Ne Anlama Gelir?
  1. Salih İsmi: Salih, "iyi, faydalı, düzgün" anlamına gelir. Salih Aleyhisselam, Allah'ın gönderdiği bir peygamberdir.
  2. Yükünü Yüklenmek: Zor durumdaki bir Salih'e yardım etmek, onun yükünü hafifletmek, manevi olarak o yükün bir kısmını üstlenmek demektir.
  3. Devenin Doğması: Bu fedakârlık, "deve" cibilliyatında (ağır yük taşıyabilen, fedakâr, dayanıklı) bir neslin doğmasına vesile olur. Yani iyilik, yeni iyilikler doğurur.
  4. Yeniden Doğuş: Salih Aleyhisselam'ın manevi olarak yeniden dünyaya gelmesi, onun ahlakının, fedakârlığının ve iyiliğinin yeni nesillerde yaşaması demektir.
Ali Dal Örneği: Belki Ali Dal'ın bir Salih isimli babası, dayısı veya yakını vardır. Ya da ileride onun çocuğuna Salih adı verilecektir. Veya o astsubay eşinin doğacak çocuğunun adı Salih olacaktır. İşte bu, iyiliğin, fedakârlığın nesiller boyu sürecek bir zincirle devam etmesidir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM: SONUÇ - İYİLİK ZİNCİRİ VE BEREKET
Bu Risale Bize Ne Anlatıyor?
  1. Fedakârlık İbadettir: Başkasının iyiliği için kendi ihtiyacından vazgeçmek, büyük bir ibadettir. Ali Dal'ın evini bağışlaması, Karoglan'ın 1000 Şiling vermesi, hep bu fedakârlığın örnekleridir.
  2. İyilik Katlanarak Döner: Allah yolunda yapılan bir fedakârlık, asla zayi olmaz. 1000 Şiling, 10.000 Şiling olarak geri döner.
  3. Deve Hikmeti: Zor gibi görünen iyilikler, "devenin iğne deliğinden geçmesi" gibi, imkânsız görünse de Allah'ın izniyle mümkün olur.
  4. Salih Aleyhisselam'ın Rolü: Salih peygamberin devesi gibi, fedakârlık yapanlar, ağır yüklerin altına girenler, o kutlu neslin devamıdır.
  5. Nesiller Boyu Bereket: Yapılan iyilik, sadece o anı değil, gelecek nesilleri de etkiler. Salih isimli çocuklar, bu bereketin sembolüdür.
Dua:
"Rabbim, iğnenin deliğinden geçecek olan, Allah'ın salih kullarına yardım etsin ki, o salihin yükünü yüklenebilecek müminler karşısına çıksın. Rabbim, salih soyuna bereket versin ve deve cibilliyatlı müminleri ve develeri de çoğaltıp bereket ihsan eylesin inşallah."
Amin!

Selametle kalın.
Bir Karoglan Risalesi (23.11.2014 tarihli orijinal metinden uyarlanmış, düzenlenmiş ve genişletilmiştir.)
Kar©glan | Başağaçlı Raşit Tunca | Schrems, 23.11.2014 Pazar

Twittear

Signing of Lion
LiON - LÖWE - ALLAHIN ARSLANI
Smileys-2
Website Bul
Yanıtla
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

• Yazdırılabilir Versiyonu Görüntüle
Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)

Bölümlerimiz 1:

• Cuma Selamı
  • Yasin Hatim
  • Dini Bölüm
  • Kültürel Bölüm
  • Raşidi Tarikatı

Bölümlerimiz 2:

• Tasavvuf Bölümü
  • Raşid Tunca
  • PNG Resimler
  • JPG Resimler
  • GiF Resimler

Sosyal Medya Hesaplarımız

• Efsane Board
  • Yukarı Çık
  • Lite (Arşiv) Modu
  • RSS
  • impressum
  • Hakkımda
  • iletişim Adresimiz
Support yardım | RAŞiT HOCA | Tarih: 08-20-2026, 02:35 AM Türkçe Çeviri: MyBB Pro, Yazılım: MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. | Theme JAMPS